Kyrkoårshjul

Praktikantkursen

Tillkomst

Kyrkoåret som vi känner det idag har tillkommit succesivt genom den kristna historien. Det är många trådar som går olika långt tillbaka i tiden som bildar den väv av firningsdagar som vårt kyrkoår idag utgör.

Det kristna påskfirandet relaterar till det judiska påskfirandet och har firats inom kristenheten sedan 100-talet, medan julfirandet blir vanligt först på 300-talet till exempel. Fastan finns som en tidig praktik, men regleras efter kyrkomötet i Nicaea år 325. Johannes döparens dag firas åtminstone sedan 500-talet, Bebådelsen troligen från och med 400-talet.

När öst- och västkyrkan kulturellt börjar glida isär utvecklades även kyrkoårets teman delvis olika. Vid reformationen sedan bibehölls i princip det katolska kyrkoåret inom lutherdomen, utan större förändringar. Sedan dess har Svenska kyrkan gjort minimala justeringar i kyrkoårets tematik.

Den svenska evangelieboken som styr gudstjänsternas teman under året omarbetas kontinuerligt för att tematiken behöver utvecklas och förtydligas i och med att det samhälle vi lever och firar gudstjänst i utvecklas med tiden. Den senaste evangelieboken som kom 2003.

Sammanhang

Det går att se flera olika mönster i den väv som utgör vårt kyrkoår. Sammanhanget som firningsdagarna är insatta i kan beskrivas på olika sätt. Ett sätt att se det på är med Jesus i centrum, att se att texterna och årets rytm handlar om livet tillsammans med Jesus. Så har vi valt att beskriva det här.

 

 

Kan du inte se plandiscen? Klicka här

Dags att förnya sitt medlemskap!
Klicka på bilden nedan för att komma till medlemssidorna!

 

Snabblänkar

» Starta lokalavdelning

» Bli medlem/förnya medlemsskap

» Till dig som är registeransvarig

» Svenska Kyrkans Unga i Sverige

» Påverkansmöjligheter!

Nyhetsbrev

Få nyheter och annan information genom vårt nyhetsbrev genom att prenumerera - klicka här!

 

Det går också bra att scanna QR-koden nedan.

 

Bildarkiv

Här kan du se bilder som tagits under våra arrangemang och läger. Minns tillbaka och njut!

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Klicka på bilden nedan för att komma vidare.

 

Här finns vi också!

SKUH på Facebook

 

 

SKUH på Instagram