Månadens artikel, Mars 2014


"Vad tror du?"


”Tror du på Gud?” Var den första frågan jag fick när jag hämtade miniorerna första gången idag när vi startade gruppen här i Brunflo församling, efter det frågade de om vad jag heter. Tro på Gud, ja det är något man kanske borde fundera mer på?

Vad är egentligen en tro? Och vad eller vem är Gud för mig? Kan man tro flera saker eller bara en? Det finns såklart hur många svar som helst på frågorna, men att från en enkel fråga som ”tror du på Gud?” så kan det bli något väldigt invecklat och teologiskt…

För mig är det en tro på en Gud, som är som en faders gestalt som liksom stöttar och hjälper till när det är svårt. Ungefär som fotbollstränaren som försöker coacha laget, och knuffa dem framåt i ligan, eller som bästa kompisen som ska försöka hjälpa dig att övervinna din rädsla genom att peppa dig. Och man kan ju även använda Gud som en resurs, att be till och få hjälp. Oftast kanske inte på det sätt som man själv tänker, men ja oftast får man någon form av svar, frågan är ju bara på vilket sätt?

Nåt man inte får glömma är ju treenigheten, ni vet att Gud är tre? Alltså fader, son och ande? Fader som Gud, son som Jesus och ande som i allt i luften vi andas.
Jesus, Guds son som kom och levde som oss och dog för vår skull. Han kan man använda som sin kompis. Man kan ju kanske inte be Jesus att skriva in sig i kompisboken man har, men man kan gå och prata med han när man är på väg hem från skolan tillexempel.
Sedan har vi ju anden, som gör så att Gud finns överallt, under varje sten i all luft så att du får ha med dig Gud vart du än är! Schyst va?

Sedan vill jag citera en sång som du kanske sjungit i kyrkan, som heter ”Alltid på väg”, refrängen går: ”Vad jag än gör, vad jag än tar mig för ska jag aldrig släppa taget om denna osynliga hand som herren sträckt mig, nej vad jag än gör vad jag än tar mig för ska jag aldrig släppa taget om detta osynliga land som kallas himlen.”
Gud har liksom skickat oss en hand för att han vill vara vår vän och hjälpa oss när vi har det svårt, och det är något jag aldrig vill släppa!

Så svaret på frågan från minior barnet blir alltså, ja jag tror på Gud. Att en så pass enkel fråga, kan ge sådana tankar. Så vad skulle ni svara på om ni fick frågan ”tror du på Gud?” Fundera på det!

 

dsc-0275.jpgSkribent:
Johan Fridlund
Ledamot
Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift

Dags att förnya sitt medlemskap!
Klicka på bilden nedan för att komma till medlemssidorna!

 

Snabblänkar

» Starta lokalavdelning

» Bli medlem/förnya medlemsskap

» Till dig som är registeransvarig

» Svenska Kyrkans Unga i Sverige

» Påverkansmöjligheter!

Nyhetsbrev

Få nyheter och annan information genom vårt nyhetsbrev genom att prenumerera - klicka här!

 

Det går också bra att scanna QR-koden nedan.

 

Bildarkiv

Här kan du se bilder som tagits under våra arrangemang och läger. Minns tillbaka och njut!

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Klicka på bilden nedan för att komma vidare.

 

Här finns vi också!

SKUH på Facebook

 

 

SKUH på Instagram